Skip to the content

Stenhugger

Jobbet som stenhugger kræver både kunstnerisk sans, god fysik og rummelig forståelse. De evner får du lov at bruge i samarbejde med kunstnere, når der skal hugges gravsten, og når der skal skabes praktiske løsninger til beskyttelse af havne eller kyster.

Der er mange muligheder, hvis du vælger at uddanne dig til stenhugger. En stenhugger skal nemlig kunne lidt af hvert, hvis kunst og praktisk forståelse skal gå op i en højere enhed.

Meget af arbejdet handler om at bearbejde sten og udover at hugge stenen flot ud og lave inskriptioner og dekorationer på den, skal man også kunne tegne. For stenhuggere arbejder efter tegninger eller modeller.

Som stenhugger kan man også komme til at arbejde sammen med kunstnere som billedhuggere. Stenhuggeren hjælper billedhuggere med at omsætte deres modeller til skulpturer eller relieffer i sten. Det kræver kunstnerisk sans og gode samarbejdsevner.

Stenhuggere har dog også mere praktiske opgaver som at lave sten til kystbeskyttelse eller havneanlæg.

De alsidige opgaver gør, at man som stenhugger både skal lære at bruge hammer og mejsel og tungere værktøjer som lufthammere, diamantskærere og fræsere/slibere. Samtidig kommer du til at arbejde med at lave tegninger til dine stenprojekter på computer.

En god fysik, et godt øjemål, kunstnerisk sans og forståelse for rum er nødvendigt for en dygtig stenhugger.

Danske stenhuggerne har en lang og god tradition for international udveksling med de skandinaviske lande. Dette sker for give inspiration og udveksle viden.

Uddannelsesinfo

Interesseret i lidt praktisk info? Så klik og se mere nedenfor.

Uddannelsen tager enten 3 år og 11 måneder eller 4 år og 5 måneder alt efter, hvornår du starter på uddannelsen. Uddannelsen består af et grundforløb og et hovedforløb:

  • Grundforløbet tager 20 eller 40 uger afhængig af, hvornår du har afsluttet folkeskolen.
  • Hovedforløbet veksler mellem virksomhedspraktik og skoleophold.

Du kan tage både grund- og hovedforløbet her:

  • Learnmark Horsens

 

Praktikpladsen.dk er mødestedet for elever og virksomheder inden for erhvervsuddannelserne. Her kan du som elev finde alle virksomheder, der er godkendt til at ansætte elever. Du kan også søge ledige praktikpladser online og sende uopfordrede ansøgninger. På praktikpladsen.dk kan virksomhederne også søge elevernes profiler frem samt annoncere efter elever.

Ja. Det er også muligt at kombinere erhvervsuddannelsen med et gymnasialt forløb.

Som stenhugger har du adgang til uddannelserne byggetekniker, kort- og landmålingstekniker og bygningskonstruktør. Hvis du har gennemført uddannelsen som EUX-elev, har du adgang til enten ingeniør- eller arkitektuddannelserne afhængig af din fagkombination. En gennemført erhvervsuddannelse, med eller uden eux, giver også ret til at tage gymnasiale suppleringsfag og dermed opfylde adgangsbetingelserne til en række videregående uddannelser.